fbpx
Tips och spaningar

Vad är kommissionsförsäljning?

En kommissionär är en mellanhand som säljer eller köper åt någon annan. Ett av de vanligast exemplen är vissa typer av auktionsfirmor och second hand butiker där ägarna lämnar in sina varor som sedan säljs av butiken (kommissionären) mot en viss avgift.

Det är också vanligt vid vissa e-handelsavtal eller speciella produkter – t.ex. kan en leverantör åta sig att alltid ha ett påfyllt ställ med produkter hos en frisörsalong eller på ett gym, utan att dessa ingår i det företagets lager.

Lite slarvigt använder man ibland uttrycket att man “säljer på provision”, när det egentligen är kommissionförsäljning man sysslar med.

Det som skiljer kommissionsförsäljning från vanlig försäljning är att kommissionären, dvs den som säljer inte äger varorna, utan de tillhör fortfarande den ursprunglige ägaren. Om man som kommissionär har flera uppdragsgivare och kanske egna varor är det därför viktigt att hålla i sär dem.

När man sysslar med kommissionförsäljning – oavsett om man är uppdragsgivare eller kommissionär – är det viktigt att veta vilka regler som gäller. Björn Lundén har en mycket bra genomgång över avtal, skyldigheter, uppsägningstider etc. Läs guiden här.

Vi hjälper dig att hitta en
kassalösning som passar dig!

Kontakta oss så berättar vi mer!

Meny