fbpx
Tips och spaningar

Även chefen behöver en sidosyssla?

Inom ”managementvärlden” pratas just nu en del om ”the gig-economy” där man (förenklat) menar att framtidens arbeten och karriärer inte kommer att se ut som idag utan handla mer om att skapa sig sina egna arbetstillfällen och jobba mer som konsult i olika roller.

Om det verkligen blir så återstår att se, men i denna artikel från Harvard Business Review som heter ”Even Senior Executives Need a Side Hustle”  finns en del bra poänger som är lika aktuella för en VD för ett mäktigt storföretag som för en anställd i en liten firma.

Artikeln tar bland annat upp hur man kan göra oväntade karriärhopp genom att lära sig nya färdigheter. Kanske har du någonting du sysslar med på fritiden som kan bli en framtida karriär, eller – i de fall du driver din egen firma – kan leda till att du kommer på en smart ide som gör att du kommer före konkurrenterna?

Att det är viktigt att ha ett nätverk är något som de flesta av oss vet, och säkert märkt av på många sätt. Oavsett om det handlar om att hitta nya kunder, hitta ett nytt jobb eller försöka få tag i en barnvakt för lördagskvällen ger ett bra nätverk stora fördelar, och artikeln påpekar hur viktigt det är att bygga ett varierat nätverk, så att man inte bara har kontakt med människor som är likadana (för hur skall man hitta en barnvakt om man bara har andra trötta småbarnsföräldrar i nätverket?)

Det egna varumärket är kanske ingenting som gemene man går omkring och tänker på, men nog borde vi kanske alla bli lite bättre på att lyfta fram det vi faktiskt är bra på, oavsett vad vi jobbar med. Att se till att ens kollegor vet att man förutom butiksförsäljning även är grym på fotografering, eller att man förutom att stå i baren även är en fena på Excel kan lätt leda till ett mer varierat jobb.

Det sista tipset känns som ett standardtips i dessa dagar. Det handlar om att öka sin inkomst. Så lätt att säga, men inte lika lätt att göra, och tack och lov kanske heller inte lika nödvändigt i Sverige där vi har ett bra trygghetssystem som gör att vi inte – till skillnad från artikelförfattaren – riskerar att stå på gatan utan pengar på två veckor. Med det sagt är det aldrig fel att fundera på vilka alternativ man har om företaget skulle gå dåligt eller man skulle bli av med jobbet. Kanske finns det en idé som skulle generera pengar utan att kräva alltför stor insats?

Hela artikeln hittar du på engelska hos HBR ovan. Här hos MoreFlo gillar vi sidoprojekt och vi gör vad vi kan för att underlätta för våra kunder så att det blir mer tid att fundera ut nya idéer. Det är en av våra drivkraften till att göra kassan och försäljningen så enkel som möjligt.  Prata gärna med oss om du vill ha tips på hur du kan förenkla din försäljning.

Vi hjälper dig att hitta en
kassalösning som passar dig!

Kontakta oss så berättar vi mer!

Meny