fbpx
Information, Okategoriserad

Vad är skillnaden mellan kassasystem, kassaregister och kassaapparat?

MoreFlo cashier gives you a neat and simple design for your POS system

Det kan vara rörigt med begreppen inom kassavärlden. Vad är skillnaden mellan en kassapparat, ett kassaregister och ett kassasystem?

Någon fast definition verkar inte finnas, Skatteverket använder ordet kassaregister när de pratar om lagkravet för de maskiner man använder när man tar betalt. I dagligt tal och på webben används fler uttryck som kassasystem, kassapparat och betalningslösningar.

Såhär tänker vi kring orden:

Kassaregister och kassasystem

Kassaregister och kassasystem ser vi som samma sak. Man kan anse att ett kassaregister bara är själva delen som man använder för att ta betalt och hantera sina betalningar, medan kassasystemet även är kringfunktioner så som utskrifter, rapporter etc. Detta stämmer bra med att även en kassaapparat anses uppfylla lagen om kassaregister. På vår sida har vi dock valt att inte göra någon skillnad på de båda orden. Ett kassasystem körs ofta på en dator och kan erbjuda flera funktioner i form av artikelregister, kundhantering, statistik och mycket mer.

Vi rekommenderar kassasystem till alla våra kunder, men erbjuder flera olika paket att välja på beroende på vilka behov man har. MoreFlos kassasystem är moderna och lätta att jobba med och fungerar lika bra på en marknad som i en restaurang eller butik. Tack vare att det är datorbaserat kan man enkelt synka det till webben och jobba med artiklar, kunder, statistik och många andra funktioner hemifrån om man så vill. Titta gärna på vårt utbud av kassapaket för att se vad som passar dig bäst – mobilt, stationärt, tåligt eller elegant?

Betalningslösningar

Betalningslösningar är ett samlingsbegrepp som innefattar alla lösningar för att ta betalt – från att lägga slantar i en gammal glasslåda till att föra över pengar eller betala med kort i mobilen.  En betalningslösning är ett måste om man skall sälja något, men alla typer är inte nödvändigtvis godkända för att använda i kassan. Det är viktigt att se upp så att betalningslösningen man väljer verkligen även har ett godkänt kassaregister – att man inte bara får lägga pengarna i en glasslåda vet de flesta, men det finns flera appar som låter dig ta betalt med kort i mobilen utan att vara godkända som kassaregister. Enligt Skatteverket är det krav på godkänt kassaregister så fort du säljer över ett visst belopp och det kan bli dyrt om du saknar. Se alltså upp för att skaffa bara kortbetalning utan att även skaffa ett kassaregister om du inte vet att du bara säljer väldigt lite (men då kanske Swish eller Paypal är ett bättre alternativ?)

Kassaapparat

Kassaapparater var vanligare förr i tiden, men finns fortfarande på en del restauranger. Det är apparater för att ta betalt, förstås, men som saknar många kringfunktioner. De erbjuder som regel inte någon avancerad statistik eller lagerhantering, utan registrerar främst försäljningen och inte så mycket mer. Kassaapparater kan vara bra i speciella lägen, men i de flesta fall fungerar ett kassasystem bättre utan att vara särskilt mycket dyrare.

Vi rekommenderar våra kunder att hellre se på något av de enklare kassasystemet. Kostnaden skiljer för det mesta inte så mycket och man sparar snabbt in pengarna tack vare den tid man tjänar när allt är datoriserat.

Kassapaket, kassadator…

Du  kanske också har stött på ordet kassapaket på vår webbsida? Det är våra färdiga paket som innehåller både ett kassasystem, skrivare, kortterminal och allt annat du behöver för en färdig kassa. En smart lösning för dig som vill komma igång snabbt.

En kassadator är en vanlig dator, ofta med en speciell version av Windows som har en speciell design för att göra det lätt att köra kassasystemet. Ofta är det en dator som sitter ihop med en pekskärm på ett sätt som passar i kassan. Det går att köpa kassadatorer separat, men normalt sett är det bäst att köpa den dator som leverantören av kassaprogramet (dvs det program som är själva kassan) rekommenderar så att man vet att de fungerar ihop.

Vi hjälper dig att hitta en
kassalösning som passar dig!

Kontakta oss så berättar vi mer!

Meny