fbpx
Branschen

Hemligheten bakom kontaktlösa kort

Det pratas mycket om kontaktlösa kort även om de ännu inte riktigt slagit igenom i Sverige. För den som är nyfiken kan det vara intressant att veta lite mer om de kontaktlösa korten och hur de faktiskt fungerar. Mastercard har publicerat en mycket bra bloggpost om kontaktlösa kort och vad som faktiskt är sant och falskt när det gäller säkerheten:

Ett kontaktlöst kort innehåller ett chip och en liten RFID-antenn som skapar en länk med kortläsaren. När de hålls mot varandra skickas informationen över på mindre än en sekund.

Att föra över informationen mellan kort och terminal är säkert, delvis pga det inte är all information som skickas över, utan utöver själva kontoinformationen skickas en engångskod för att identifiera den transaktionen. Det betyder att kortnumret, namnet och säkerhetssiffrorna aldrig skickas trådlöst.

Att den informationen aldrig skickas från kortet gör att tjuven heller inte kan ”stjäla” kortnumret genom att läsa av det trådlöst (om tjuven däremot har kortet i handen kan hen naturligtvis skriva av numret) och den kan heller inte göra några köp eftersom varje köptransaktion är unik.

Ett kort med stöd för kontaktlösa köp är alltså inte mindre säkert än ett vanligt kort – den största faran uppstår om någon lyckas stjäla både själva kortet och pinkoden.

Som handlare kan du också vara trygg med att de kontaktlösa korten fungerar på samma sätt som de traditionella. Det handlar helt enkelt om ett annat sätt att föra över datan.

Våra kortterminaler har stöd för kontaktlös betalning. I vissa fall kan de behöva konfigureras för att acceptera det, så kontakta oss gärna för att få hjälp.

Vi hjälper dig att hitta en
kassalösning som passar dig!

Kontakta oss så berättar vi mer!

Meny